Trädgårdsresa till Skåne 20-22 maj 2022

När

20-maj-2022 - 22-maj-2022    
Hela dagen

Event Type

STA Närkekretsen inbjuder till trädgårdsresa till Skåne den 20-22 maj 2022.
Dag 1.
Vi startar vår resa 06.45 från Anita Ramsell i Mosås 164 där vi kan parkera våra bilar.
Vårt första stopp blir hos Harriet Gustafsson i Värnamo som har en gammal trädgård med många intressanta träd, buskar, rhododendron, alpina växter, klematis, orkidéer, magnolior mm.
Vi äter sedan lunch i Markaryd.
Färden går vidare till Anders och Yvonne Johnsson i Munka- Ljungby. De har en samlarträdgård med mycket minibarr,lönnar,judasträd, berberis, ormbunkar, ljung mm. De har försökt att kombinera växterna så att färg och form blir vackra tillsammans och att de ser bra ut under en lång tid.
Därefter går färden vidare till Hotell Scandic Star i Lund där vi checkar in och äter en gemensam middag.

Dag 2.
Frukost på hotellet.
Vi åker till Ulrika Johansson i Gärds Köpinge som anordnar den största växtmarknaden i Sverige för entusiaster. Säljare från flera europeiska länder deltar. Här spenderar vi 3 timmar (10-13.00) och äter lunch under tiden, det finns en vagn med lite av varje att äta eller så kan man äta på grannpizzerian.
Därefter åker vi till Kaj och Marguerite Nordqvists trädgård i Vinslöv. En lummig trädgård på 1000 kvm med slingrande gångar kantade med natursten. Trädgården innehåller flera olika träd,barrväxter, rhododendron och ett stort antal perenner. Favoriten är Hosta.
Nästa stopp blir hos Lennart och Kerstin Karlsson i Tjörnarp. Trädgården har vuxit fram under 40 år. Växthus och vinterträdgård som brukas året runt, många olika perenner: ett stort antal hostor, olika lund- och surjordsväxter. Rhododendronsläktet (rhododendron, azalea och japanska azaleor) har de senaste åren ökat stort i antal, några genom egen förökning.
Dagens sista besök är hos Ewa Mellerström och Lars-Johan Malmgren i Hörby. De har en villaträdgård på ca 1100 kvm som är uppbyggd med gångar, planteringar och pergola som ger rumskänsla. Många växter som magnolia, lönnar, rhododendron, pieris och kalmia finns i trädgården. Innerträdgården är till viss del inspirerad av Medelhavsområdet med oliv och citrus.
Åter till hotellet i Lund för en gemensam middag.

Dag 3.
Frukost på hotellet.
Vår sista dag i Skåne börjar med ett besök i Magnoliaskogen i Alnarp. Vi hoppas på att vädrets makter har varit gynnsamma så att vi får se en spektakulär blomning.
Vi åker vidare mot de 2 sista besöksträdgårdarna under denna resa. Det första besöket är hos Inger och Mikael Persson i Konga, Kågeröd. Stora gamla träd som magnolia, manchurisk valnöt och blodbok ger karaktär. Mjuka gångar och torvpartier har skapats där sockblommor, julrosor, hostor och ormbunkar dominerar men även pioner.
Vi avslutar våra besök hos Rolf och Ulla Nilsson i Kågeröd som har en villaträdgård med terrasser. Överallt möts man av växter i olika skikt, små träd och buskar som ormhassel, rödbladig hassel,
vildinsamlade arter av pioner, lönnar, rönnar, magnolior, snödroppsträd och pelarformade träd.
Vi äter lunch vid Spångens gästgiveri i Ljungbyhed som har serverat god mat och dryck i 150 år.
Mätta och belåtna påbörjar vi vår resa hemåt och lämnar Skåne för den här gången. Beräknad hemkomst ca 19.30.

Resedetaljer
Kostnad för resan är 3200 kr per person i dubbelrum. Enkelrumstillägg: 700 kr. I priset ingår bussresa, 2 frukostar och 2 middagar på hotellet, lunch på ned- och hemresan (lunch vid växtmarknaden ingår ej), lättare fika på bussen.
Vi har 31 personer anmälda redan. Vi har några platser kvar så är du inte anmäld har du chansen att komma med, först till kvarn gäller, stoppdatum 3 april.
Anmälan till Carina Engback 073-6801444 eller carina.engback@gmail.com, ange din mailadress och ditt telefonnummer och om du vill ha enkel eller dubbelrum och om du behöver specialkost.
Senast 11 april vill vi ha din betalning på bg 859-0317 eller Swish 1232943116. Kom ihåg att skriva avsändare.
Önskas mer information om resan kan du ringa Irén Carlsson på telefon 073-5706267.

Välkommen!

Här kan ni se några exempel på trädgårdarna vi ska besöka.