Avslutningsträff

Detta har varit ett konstigt år, utan så många föreläsningar.
I lördags, 20 november, hade vi iallafall en avslutningsträff med föredrag av Henrik Sjöman.

De flesta växter vi odlar i våra trädgårdar har under århundraden hämtats från främmande länder och världsdelar av växtjägare och forskare. Än idag pågår sökandet efter nya växter och varieteter.

Henrik Sjöman är lärare och forskare på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp och intendent för vedartat material på Göteborgs botaniska trädgård och en av dem som fortsätter att undersöka världens flora med speciell inriktning på trädens växtbetingelser och miljö.
Vi fick på ett underhållande sätt ta del av spännande och strapatsrika forskningsresor i svårtillgänglig terräng i Kaukasus, Kina och bland laxfiskande kamtjatkabjörnar på Kurilerna. Så småningom kommer vi att få del av det material som samlats in genom att nya växter, lämpliga för våra odlings-förhållanden, dyker upp i våra plantskolor.

Henrik presenterade sedan ett urval träd och buskar med tilltalande egenskaper som passar i svenska trädgårdar. Vad vore en trädgård utan träd?  Vi är många som satt upp ett kentuckykaffeträd, en kranskornell eller maackia på önskelistan.

Ett mycket uppskattat och välbesökt möte där vi undfägnades med glögg, hembakta saffransbullar och pepparkakor.

Henrik Sjöman framför en bild på Cornus florida f. rosea – Rosablommande blomsterkornell